Det er ikke enkelt å finne kosmetikk som er miljøvennlig, allergivennlig, dyrevennlig og samtidig ikke hormonforstyrrende. Du må omtrent være ekspert for å finne frem til gode produkter i en butikk. Og det er mange skadelige stoffer på markedet.
Vanskelig å handle trygg kosmetikk
I min forrige bloggpost skrev jeg om allergiene og hudproblemene jeg fikk i 2009. I tillegg til plagene jeg fikk, hadde mammaen min kreft. Jeg ble veldig nøye på hva jeg spiste, hva jeg satt på huden og hva materialet på klærne jeg kjøpte var laget av. Jeg fant fort ut at det nesten var en umulig oppgave å finne ut hva som ikke inneholdt skadelige stoffer. Jeg leste meg skikkelig opp og har holdt meg til de produktene jeg vet er trygge. Derfor startet jeg også å selge kosmetikk på nettsiden min, fordi jeg vil at alle på en enkel måte skal kunne handle trygge varer. Mange tenker sikkert at det ikke kan være så ille, men faktisk, når du leser forskning er det tydelig at skadelige stoffer kan ha store konsekvenser for helse, dyreliv og miljø.
Sjekk ut www.majestetene.no for å handle trygg kosmetikk!
Hormonfremkallende stoffer i kosmetikk
Hormonforstyrrende stoffer påvirker mannens utseende og sæd i følge forskning. Det ser også ut til at fedme og hormonsforstyrrende stoffer har en sammenheng. Gravide kvinner med et høyt nivå av hormonforstyrrende stoffer i blodet har tre ganger så stor risiko for å få døtre som blir overvektige som 20-åringer, ifølge danske undersøkelser. Mye tyder på at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke alt fra forplantningsevne til kreft, ADHD og diabetes. Ifølge Kreftforeningen kan stoffene ha sammenheng med enkelte kreftformer, som brystkreft, prostatakreft, testikkelkreft og skjoldbruskkjertelkreft.
Livet i havet påvirkes også av hormonforstyrrende stoffer
Både fisk og snegler har fått trøbbel med reproduksjonsevnen etter å ha blitt eksponert for hormonforstyrrende stoffer. Slik henger alt sammen med hva du gjør på badet: Det vi skyller ned i vasken, renner helt til slutt ut i vann i naturen. Selv om avløpsvannet blitt renset, blir ikke alle de farlige stoffene fanget opp der. Dermed renner det ut i naturen og skader fisk og skalldyr. Planktonet får i seg parabener, krepsdyret spiser planktonet, fisken spiser krepsdyret og så spiser vi fisken. De fleste tenker ikke på fisken i vannet når de kjøper tannkrem eller sjampo, men det du kjøper kan faktisk skade naturen.
Allergivennlig kosmetikk sparer deg for plager
Hudirritasjon, eksem og allergi er på fremmarsj i Norge og mange er opptatt av å forebygge eventuelle fremtidige plager. Hvert femte barn i Norge rammes av en eller annen form for overfølsomhet. Å velge riktige produkter som ikke fremkaller, forverrer eller gir nye plager, er viktigere enn noensinne. I et hav av produkter på markedet kan du heldigvis lete etter Astma- og Allergiforbundets produktmerkeordning. Problemet er bare at de fleste kosmetiske varer ikke er merket med noe. En annen ting er at selv om produktet har dette merket, så betyr det ikke at det ikke er hormonforstyrrende eller miljøvennlig. Det må stå på produktet at det er allergivennlig, miljøvennlig og at det ikke finnes innhold av hormonfremkallende stoffer. Står det ikke det, så er det ingen garanti. På min nettside er produktene i tillegg til å være trygge også dyrevennlige og ikke testet på dyr!
Miljøvennlig kosmetikk
Skal du ha miljøvennlig kosmetikk kan du se etter svanemerket, som er det offisielle nordiske miljømerket. Merket stiller miljøkrav til produkter i et livssyklusperspektiv, fra uttak av råvare, under produksjon, under bruk og til produktet som avfall. Et av de verste stoffene for miljøet er fluorkarboner, også kalt PFAS. Fluorkarboner er tungt nedbrytbare, noe som vil si at de nærmest ikke forsvinner igjen når de først har sluppet ut i naturen.
PFAS kan også hope seg opp i levende organismer. Det har mange negative konsekvenser for natur, dyr og mennesker. Ifølge Framtiden i våre hender, kan PFAS-er føre til organ- og fosterskader, nedsatt immunforsvar, redusert fødselsvekt og muligens også kreft hos pattedyr ved langvarig eller gjentatt eksponering.
Mange sertifiseringer
Nå har jeg forsøkt å sette dere litt inn i alt jeg prøver å passe på når jeg kjøper produkter. Som dere skjønner er det utrolig mye å ta hensyn til både matbutikken, klesbutikken, parfymeriet… og ja til og med vinmonompolet. Alt du kjøper kan inneholde skadelige stoffer. Det er mange sertifiseringer å ta hensyn til. Fairtrade er også noe vi ikke har tatt opp her. Fairtade handler om å merke produkter som praktiserer rettferdig handel som sikrer varenes produsenter et minstemål av rettigheter. Rettighetene innebærer vanligvis en garantert minstelønn, krav på lønn ved sykdom eller graviditet, forsikring mot arbeidsulykker og retten til å danne fagforeninger.