Er koloskopi vondt?

Jeg har slitt med treg mage siden siste graviditet. Egentlig også før det, men det har blitt verre. Legen sendte meg derfor på koloskopi.

Graviditet gir treg mage

Etter siste graviditet har jeg slitt med treg mage som har ført til små sprekkdannelser i tarmen. Det er ikke så uvanlig, og jeg har fått medisiner som hjelper. Hovedgrunnen til at jeg ble sendt på koloskopi var at moren min døde av tarmkreft, da hun bare var 58 år. Svulsten ble oppdaget da hun var 49 år. Kreften hadde allerede spredt seg til leveren. Hun ble nok syk i starten av 40-årene. Jeg blir 40 i år, så legen syntes det var fint å få sjekket at alt var ok, særlig siden jeg har hatt mye plager.

Reportasje om mamma og kreften i Dagbladet.

Koloskopi er vondt!

Jeg fikk en sprøyte med beroligende og bedøvelse før vi startet undersøkelsen. Man har på seg klær og til og med sko. Eneste er at man får en morsom blå papirshorts som kan åpnes bak. Så var det inn med kamera og opp på storskjermen. Ganske spesielt. Det var ikke vondt, helt frem til svingene i tarmen kom. Da ble det helt forferdelig vondt. Jeg kunne kjenne inni magen hvor kamera prøvde å komme seg gjennom.

Hvis jeg må gjøre dette igjen, skal jeg be om mer bedøvelse. Jeg fikk en ekstra dose underveis uten å be om det, så det var åpenbart at jeg ikke fikk nok. Det gjorde vondt, fordi det var mye svinger og «veldig kronglete» hos meg. Kanskje det også er forklaringen på vanskelig mage?

Mindre fast fast føde kan hjelpe

Legen fant heldigvis ingen polypper, svulster eller betennelser. Alt var fint. Etter undersøkelsen har jeg tenkt å spise mindre fast føde, altså mat som ikke er så fast i konsistens, for å se om det hjelper. Jeg har kjøpt mandelmelk, proteinshake, plantebasert olje (Udo’s Choice), tunfisk og torsk. Proteinshake med mandelmelk, havregryn og Udo’s Choice er faktisk noe av det beste jeg vet. Jeg har ikke drukket det på sikkert fem år. Før undersøkelsen måtte jeg faste i flere dager og da har magen det egentlig veldig fint. Tror jeg bare må finne meg i at tarmen min er litt kronglete og at jeg må tenke på tyngden på maten.

Etter tre dager med fasting, dro jeg rett fra undersøkelsen og bestilte meg en velfortjent kveite på Grand Hotell.

Jeg blir ofte bedt om å spise mer fiber, frukt og sånt som vanligvis skal gi bedre fordøyelse. Men jeg blir egentlig ikke bedre, så nå prøver jeg det som jeg selv tror funker best. Jeg trener mye, så det er viktig for meg at jeg får i meg nok proteiner. Så reagerer jeg på for mye sukker og funker best på høyere fettinntak. Men da må det være sunt fett.

Det var litt om min opplevelse av en koloskopi-undersøkelse. Håper jeg ikke skremte noen. Det er viktig å undersøke at vi er friske, så det er verdt litt smerter.

Besøk gjerne min nettbutikk. Det ligger en lenke og rabattkode hvis du scroller litt ned.

God helg ❤️