fbpx

Hva er en Basic Bitch?

Etter at ABC nyheter-redaktør Inga Vinje Engvik kom med sin kritikk av justisminister Emilie Enger Mehl, ble jeg ganske oppgitt. Typisk smålig hersketeknikk fra folk som selv ikke byr på seg selv og må rakke ned på andre som gjør det. Og hva er egentlig basic bitch?

En mainstream kvinne

I følge Chat GPT så refererer basic bitch til en person som er interessert i populære, kommersielle og mainstream ting. Det kan være mote, musikk og alt som er trendy. Så brukes dette da negativt for å antyde at denne kvinnen mangler dybde og originalitet. Kjære vene, sier jeg bare! Er ikke dette en helt vanlig hersketeknikk som vi må snakke mer om? Da jeg leste innlegget til Engvik, så tenkte jeg at hun er en av «dem». En som har lært seg å ikke stikke seg for mye ut og vise for mye av sin personlighet. Som opprettholder de trange normene for hva som er akseptabel oppførsel for en person som skal ha «autoritet». Da kan du nemlig ikke avsløre at du er en «helt vanlig» person. Problemet er at slike mennesker hindrer både mangfold og friheten til å være seg selv. Jeg trenger IKKE en upersonlig og autoritær leder, og det tror jeg gjelder for de fleste!

Hva er galt med trender og populærkultur?

Du mangler ikke dybde eller orginalitet bare fordi du har noen trender du liker å følge. Vi mennesker er mangfoldige. Vi er flerfasetterte. Du kan digge Taylor Swift, men samtidig digge eksperimentell jazz som ingen andre liker. Du kan ta på deg en rosa cowboyhatt på jentefest og oppføre deg som en hvilken som helst 30-åring, men samtidig ha en viktig jobb og være supersmart. Og dere damer som er litt som Mehl, dere skal neimen ikke finne dere i å bli plukket på eller ledd av fordi dere er damer med mange interesser som liker å ha det moro. Det er menneskelig. Det er sånn det er! Og hvorfor skjule seg i et skall? Selvfølgelig skal man få lov å poste bilder av seg selv på en konsert eller i en fin kjole med oppsatt hår og sminke. Det skader vel ikke dine evner?

Hersketeknikker som påfører kvinner skam

Hersketeknikken vi står ovenfor har som mål å påføre oss kvinner SKAM. For slik oppfører man seg ikke! Vi må skamme oss for at vi er på konsert, at vi danser, kler oss festlig og synger høyt. Og vi skal i hvert fall ikke ha noe å si offentlig, dersom vi opptrer uprofesjonelt. For alt dette er visstnok «uprofesjonelt» i følge Engvik. Den lederen eller «autoriteten» som ikke kan godta meg og respektere meg slik jeg er, med all min kvinnelighet og personlighet — den vil jeg ikke ha! Og dessverre er det mange som lider under slike hersketeknikker. Jeg vet om mange kvinner som ikke tør å være seg selv fullt ut. Som må trippe rundt på tær for å ikke bli anklaget for sin helt normale kvinnelige personlighet, og som må gjemme seg i et skall for å ikke risikere kritikk og stemples som «uprofesjonell».

Det er mange som vegrer seg for å legge ut bilder av seg selv i en moro setting. Ikke fordi de ikke tør å by på seg selv, men fordi de frykter for sitt «profesjonelle rykte». Verden har ikke kommet langt nok, dessverre! Det viser Engvik sin kritikk veldig tydelig. Det overrasker meg ikke om Engvik er misunnelig og irritert, fordi hun selv sitter i et skall og føler seg frarøvet friheten til å være seg selv. Løsningen blir å rakke ned på en annen kvinne som tør å utfordre de gammeldagse og trange rollene. Og det koster! Det har kostet utallige kvinner både ansikt, karriere og rykte å kjempe seg fremover for mer likestilling og mangfold.

Mødre må også få lov til å være basic bitches!

Det er ikke grenser for hvor mye vi kvinner skal begrenses. For en ting er å kjempe for å få være den kvinnelige lederen man er og ikke bli kritisert for alt man gjør som ikke har med selve jobben å gjøre. Det andre er også hvilke begrensinger man møter på som mor i sitt eget hjem. Til og med på hjemmebane må vi prestere på et langt høyere nivå enn menn. Det skal ikke mye sprell til før vår rolle som mor også blir kritisert eller satt på prøve. Men den saken er en bloggartikkel for seg selv. Vi som er berørt, vet godt at livet som både arbeidskvinne og mor er utfordrende. Noen ganger uutholdelig. Emilie Enger Mehl har i det minste et crew rundt seg som kan gi råd og hjelpe henne med å stå i kritikken og det presset hun opplever. Vi kvinner som ikke er statsråd, vi må ofte takle alt dritet selv.

Menn har større spillerom

Det at menn har større spillerom er ikke bare en myte, men jeg har fem små eksempler fra mitt eget liv som jeg fint kan dele med dere:

  1. Mannen min hadde en moro quiz med på jobbfest for noen uker siden. I den forbindelse viste han et nakenbilde som ble tatt av han (som ung) av en proff fotograf på storskjerm. Ingen edle deler var synlige, men jeg er helt sikker på at en kvinnelig ansatt ville ungått å ta en slik sjanse.
  2. Mannen min har ingen problemer med å legge ut bilder av seg selv på stranden, så lenge han selv mener han ser bra ut. Jeg som kvinne føler at jeg alltid må passe på at bildet ikke blir «upassende». Helst bør jeg ikke se «for bra ut». Mehl har blitt mye kritisert i medier for valg av antrekk som viser for mye, og det at hun er pen gjør saken selvsagt enda verre.
  3. Da jeg ble mor kunne mannen min bestille så mye øl han ville på restaurant, mens jeg kjente godt på følelsen av at jeg ble fulgt med på. Statsminister Sanna Marin i Finland ble anklaget for å bruke narkotika, da hun var på en uskyldig fest og danset.
  4. En gang (da jeg var ung med knallrødt hår og mye sminke) fikk jeg høre fra en kollega at jeg burde tone ned utseende mitt, for da ville jeg gjøre det bedre med kundene. Jeg hørte ikke på henne. Og gjett hvem som fikk flest kunder? Folk kom til meg. Ikke til henne.
  5. En gang fikk jeg ikke lov av en fyr til være med på en lek vi hadde etter en filminnspilling. Jeg hadde for høye sko, så han var bekymret. Jeg tok tak i fyren som var dobbelt så tung som meg, løftet han opp og løp av gårde med han. Jeg slengte han fra meg i en busk og alle klappet. Dette var bare morsomt, men man blir utrolig lei av at andre skal bestemme hva du kan og ikke kan. Det er du klok nok til å avgjøre selv.

Mitt råd til alle kvinner som kjenner denne fryktelige urettferdigheten med å bli dømt for alt annet enn den profesjonelle jobben du skal gjøre — don´t give up. BE THAT BASIC BITCH!